Скромен метален кръст бележи едно свято за българите място в София, в квартал „Младост 1”. Всяка година на Спасовден (Възнесение Господне) при кръста се събират множество хора да почетат празника, извършва се водосвет. Легендите разказват, че някога, в Средновековието, тук е имало голям манастир, разрушен от турците по време на Софийското въстание. Историческите сведения за бунта и последвалите го трагични събития са оскъдни – победният ход* на австрийските войски на Балканите по време на Австро-турската война(1737–1739 г.) предизвиква отмъщението на турците: натискът и произволът над християните става непоносим. Най- потърпевшо е българското население и особено българското духовенство. Българите в западна България въстават. Център на организираната съпротива срещу насилието е манастирът „ Св. Спас”, недалеч от споменатото място, около с. Долни Лозен. Начело са висши духовници, затова се помни като „Въстание на архиереите”. Движението обхваща още много монаси и свещеници, подкрепено е от жители на София и околните села.
Погромът е тежък. Заловените живи участници в Заверaта са жестоко измъчвани и избити, а манастирският комплекс и храмът „Възнесение Господне” – разрушени. Костите на жертвите били разпръснати по цялата околност. Според разкази на очевидци, част от тях, изровени по време на Втората световна война, били погребани при покойниците в съседния манастир „Св. пророк Илия”.
През 30-те години на миналия век Спаса Тодорова Стоичкова от с. Дървеница дарява мястото за построяване на храм, неделно училище и помещение за социална дейност. С парични дарения и доброволен труд е изграден параклисът „Св. Спас”, върху руините на старинната църква. Няколко години по-късно злосторници започнали да рушат. Последните останки от тази светиня са досъборени и разчистени през 1964 г.
Но… „свято място пусто не остава”. За да не запустее тази Божия земя, покойният енорийски свещеник отец Димитър Вукадинов от кв. “Дървеница” побива кръст – да се помни, че тук трябва да се построи църква…
Да стане това място отново средище на християнска духовност и култура е целта на проекта за изграждане на православен храм „ Св. Възнесение Господне”, с крипта и неделно училище. Теренът, предоставен от Софийската митрополия, е почистен, ограден и подготвен за строителни работи. Изработен е архитектурен проект, утвърден от Софийската митрополия.
Църковното настоятелство на храма и Инициативният комитет за построяването му очакват съпричастност и обществена подкрепа на това благородно дело. Обръщаме се към всички родолюбиви българи и православни християни с молба за финансова, материална и морална помощ. Църковното настоятелство и Инициативният комитет ще приемат с благодарност всяко дарение и се задължават да го изразходват според дарителската воля, по предназначение – за построяването на православен храм.

*) Пълен текст в Pravoslavie.bg  Руска Панайотова 30/05/2016